Houvast

Bedankt voor uw interesse in Houvast! Het is echter niet meer mogelijk om in te schrijven. Er zijn op dit moment geen middelen beschikbaar om de werking verder te zetten.

Hou deze pagina in de gaten voor verdere updates.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Houvast

 

 

 

 

Een online leerprogramma om de gevolgen van seksueel geweld beter te begrijpen

« Houvast » existe également en français. En français le programme s’appelle « Penser ses blessures ».
Cliquez
ici pour le site en français.

 

Wat is Houvast?

Houvast is een gratis online leerprogramma voor inwoners van België vanaf 18 jaar die te maken hebben gehad met seksueel geweld* en die last ondervinden van onaangename gevoelens, gedachten of gedrag sinds die gebeurtenis(sen).  
Het is een “psycho-educatie”-programma: dit betekent dat je zal leren hoe het komt dat je sommige zaken voelt, denkt of doet, sinds je seksueel geweld hebt meegemaakt. Misschien herken je één of meerdere van deze gedachten, gevoelens of gedragingen hieronder bij jezelf herkent:

 • Je beleeft de situatie opnieuw zonder dat je dit wil
 • Je hebt soms nachtmerries of flash-backs
 • Je vermijdt of ontwijkt bepaalde situaties of plaatsen
 • Je bent soms prikkelbaar en hebt soms woede-uitbarstingen zonder grote aanleiding
 • Je schrikt snel, voelt je angstig of je bent altijd op je hoede
 • Je krijgt soms sterke lichamelijke reacties zoals zweten, trillen, snel gaan ademen, of hoge hartslag bij bepaalde situaties die je doen denken aan wat er gebeurd is
 • Je voelt je soms heel afwezig
 • Je hebt vaak negatieve gedachten over jezelf, over anderen of over de wereld
 • Je voelt soms de nood om jezelf te verwonden

Is Houvast iets voor jou?

Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, 18 jaar bent of ouder én een van de hierboven beschreven zaken bij jou herkent, dan is Houvast iets voor jou.

Het beste is om hiervoor in begeleiding te gaan bij een psycholoog, maar voor velen is dit geen gemakkelijke stap. Sommigen zijn ook al in begeleiding bij een psycholoog maar vinden het moeilijk om het seksueel geweld daar te bespreken. In dit gratis online leerprogramma krijg je de kans om beter te kunnen begrijpen waarom je die dingen voelt, denkt of doet. Het kan een houvast zijn voor jou, om beter met eventuele onaangename gedachten, gevoelens of gedragingen om te gaan.

Hoe verloopt Houvast?

Houvast bestaat uit 4 online sessies. Je kan beginnen met de eerste sessie en op elk moment beslissen of je aan de volgende sessie wil deelnemen of niet. Je zal telkens dezelfde begeleider hebben.

 • Sessie 1 is individueel, dat betekent dat één van de begeleiders alles persoonlijk aan jou uitlegt via videobellen, en dat jij ook al jouw vragen aan de begeleider kan stellen. We vragen je om je camera aan te zetten als dat kan, de begeleider zal dat ook doen. De sessie duurt ongeveer 45 minuten. Je kan een ‘nickname’ kiezen zodat de begeleiders jouw echte naam niet kennen als je dit niet wil.
 • Sessie 2 doe je alleen. Het is een online video waar je toegang toe krijgt, waarin de begeleider uitleg geeft. Je kan gedurende een week kiezen wanneer je deze video bekijkt. De video duurt ongeveer 20 minuten.
 • Sessie 3 is opnieuw individueel, zoals sessie 1. Je kan dan ook jouw vragen stellen over de video van sessie 2.
 • Sessie 4 is in groep of individueel, wat jij het liefste hebt. In groep betekent dat je samen met andere personen die Houvast volgen de uitleg van de begeleider volgt, en iedereen zijn vragen kan stellen. Je kan opnieuw een nickname kiezen, dus je hoeft jouw echte naam niet te delen met de andere deelnemers als je dat niet wil. De begeleider zal met jou in sessie 3 bespreken of je jouw camera liever aan of uit zet tijdens de groepssessie. Je kan sessie 4 ook individueel krijgen, dan verloopt deze zoals sessie 1 en 3.

Hoe schrijf ik me in?

Als je wil deelnemen, vul je het contactformulier onderaan deze pagina in. We vragen jouw emailadres, maar maak gerust een emailadres aan waarin jouw naam niet staat. Zo kennen we jouw echte naam niet, voor sommige mensen voelt dit veiliger aan.

Let op: controleer zeker of je emailadres correct getypt hebt wanneer je het invult onderaan deze pagina. Mocht er een foutje in staan, kunnen we jou niet terug contacteren. Als je na drie werkdagen geen antwoord krijgt, vul dan het contactformulier opnieuw in.

Eens je het contactformulier ingevuld en verstuurd hebt, zal één van de medewerkers een  kennismakingsgesprek, telefonisch of via videobellen met jou plannen. In dat kennismakingsgesprek krijg je meer uitleg over Houvast, luisteren we naar wat jij verwacht van ons en geven we jou ook meer uitleg over de wetenschappelijke studie die aan Houvast gekoppeld is. Indien jouw verwachtingen overeen komen met wat Houvast te bieden heeft, plannen we samen de eerste online sessie.

De sessies kunnen overdag of ’s avonds gepland worden, afhankelijk van wat voor jou past.

Wie zijn de begeleiders?

De begeleiders zijn psychologen, die ook werken voor de Ch@t na Seksueel Geweld. Ze hebben veel ervaring in werken met mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Als je vragen hebt over Houvast, kan je op de chat op seksueelgeweld.be terecht tijdens de openingsuren of op afspraak. Je kan ook jouw vragen mailen naar psy.edu@ugent.be

Wat is de wetenschappelijke studie naar Houvast?

Universiteit Gent wil onderzoeken of Houvast de personen die deelnemen heeft geholpen. Je krijgt meer uitleg over de studie in het telefonisch gesprek.

 

* Onder de term ‘seksueel geweld’ valt elk handeling (of elke poging tot die handeling) van seksuele aard die tegen je wil wordt uitgevoerd; of het nu gaat om seksuele uitnodigingen of opmerkingen, het verspreiden van foto’s van seksuele aard, blootstelling aan beelden of aan intieme lichaamsdelen van iemand, of seksueel lichamelijk contact zonder toestemming (aanrakingen, poging tot verkrachting, verkrachting).